mandag 16. april 2012

fredag 13. april 2012

Hildegard av Bingen









I Katolsk Forum i vår menighet (Vår Frue i Porsgrunn) skal vi i neste uke ha et foredrag av sr.  Maria-Hildegard Koch OP, som skal snakke om Hildegard av Bingens betydning for mennesker av i dag. I denne forbindelse ble jeg oppmerksom på at Hildegard antagelig kommer til å bli utnevnt til kirkelærer til høsten. Følgende artikkel er hentet fra katolsk.no:

Hildegard av Bingen kirkelærer i 2012?

Roma, 15.12.2011 (KI/KAP) - Den hellige Hildegard av Bingen (1098-1179) skal ifølge informasjon fra den italienske avisen La Stampa utnevnes til kirkelærer høsten 2012 av pave Benedikt XVI. Denne middelalderske mystikeren vil i så fall bli den fjerde kvinne og andre tysker som får denne ærestittelen. Den eneste tyske kirkelæreren fra før er den hellige Albert den store (ca 1200-80).
Det er ikke spesielt mange av kirkens mange fremtredende tenkere som har fått denne ærestittelen. og for tiden ærer Den katolske kirke 33 kirkelærere. Tittelen gis til hellige menn og kvinner som gjennom sine liv og sine skrifter har gitt fremragende bidrag til katolsk lære, gjerne fremtredende teologer, men også andre forbilder på troens vei. Tittelen «kirkelærer» tildeles av paven.
La Stampas Vatikan-korrespondent Andrea Tornielli skriver at seremonien er planlagt til oktober 2012. Helligkåringskongregasjonen gransker i øyeblikket dokumentene om Hildegard. Hildegard von Bingen blir nå med tillatelse fra paven æret regionalt som kirkelærer i det tyske språkområdet.
De tre nyeste kirkelærerne er alle kvinner: den hellige Teresa av Ávila (1515-82), utropt av pave Paul VI (1963-78) den 29. september 1970, den hellige Katarina av Siena (1347-80), utropt av pave Paul VI den 4. oktober 1970, og den hellige Teresa av Lisieux (1873-97), utropt av den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) den 19. oktober 1997.
I tillegg offentliggjorde pave Benedikt under Verdensungdomsdagen i Madrid i august i år at han snart kommer til å utrope den hellige Johannes av Ávila (1499-1569) til kirkelærer.
Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)

tirsdag 10. april 2012

Klesråd for katolske kvinner

















Den britiske klesdesigneren Helena Machin vil gjerne hjelpe katolske kvinner å kle seg feminint og sømmelig. Hennes åndelige inspirasjonskilde er den hellige Josemaría Escrivá, grunnleggeren av Opus Dei. Les mer på Opus Deis norske side HER.

mandag 9. april 2012

Kierkegaard om bønn




Å be er ikke å høre seg selv tale, men å komme til å tie, og bli ved med å tie, til den bedende hører Gud.
Søren Kierkegaard

onsdag 4. april 2012

Norge atter katolsk?




Som de flest av denne bloggens lesere sikkert er klar over, har Norge vært et katolsk land lenger enn det har vært protestantisk. Dersom man regner kristendommens innførelse i 1030 og reformasjonen i 1536, er det 30 år i vår favør. En favør som selvsagt reduseres år for år. I årets første nummer av Broen er det et intervju med diakon og prestestudent Ole Martin Stamnestrø hvor han blant annet blir spurt om hva han ser som den største utfordringen for Den katolske kirke i Norge i dag.

Han nevner først Kirkens raske og uoversiktlige vekst på grunn av innvandring. Dernest sier han: «På den andre siden skal vi kanskje være frimodige nok til å ta mål av oss til å bli den naturlige kirken i Norge, også for nordmenn. Vi skal ikke bare bli et eksotisk innslag, men rett og slett den katolske, alminnelige kirke. Jeg tror dette kan gjøres ved at norske praktiserende kristne kan kjenne seg igjen i mye av det de opplever i den katolske norske liturgien.»

En fascinerende tanke, som jeg ikke har hørt formulert av andre. Men en drøm, må vi vel innse. Jeg kan ikke tro at et lyst hode som Stamnestrø virkelig har noen forhåpning om dette. Riktignok er det nok mange som konverterer fordi de opplever den katolske kirke som riktigere teologisk og liturgisk, men antallet monner nok ikke stort sett opp mot den norske befolkning som helhet. Og ikke minst har vi det paradoks at det nokså kristendomsfiendtlige politiske Norge, særlig da på venstresiden, tviholder på symbiosen mellom kirke og stat. Fordi de er redde for å miste kontrollen?

Men et atter katolsk Norge er en fascinerende tanke, urealistisk eller ikke. I fjor høst kjørte jeg gjennom Numedal, som markedsfører seg som «middelalderdalen». Målet for turen var Eivindsplass i Skurdalen, den protestantiske presten Karsten Isachsens gjestegård. Jeg fortalte ham at det hadde vært en opplevelse for meg som katolikk å kjøre gjennom Numedalen. «En form for gjenkjennelse?» spurte Isachsen. Og det var vel nettopp det det var.

Og min egen sogneprest, som farter rundt i sitt store katolske sogn (det meste av Telemark), kan fortelle at i øvre del av fylket finnes det fortsatt gamle folk som snakker med vørdnad om «gamaltrui».

Det katolske Norge finnes så visst, både vertikalt og horisontalt. Men Norge atter katolsk? Dream on.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...