I
DETTE tidligere innlegget skrev jeg om Bokklubbens serie Verdens Hellige Skrifter, som jeg abonnerer på. Som nevnt i dette innlegget, er mange av bøkene i serien knyttet til vår religion, naturlig nok. Nylig mottok jeg
Legenda Aurea (den gylne legende), en samling helgenlegender fra Middelalderen. En herlig, tykk bok på rundt 800 sider, som jeg straks begynte å lese i. Først om Paulus og hans omvendelse, så om min egen navnehelgen Georg (Jørn=Georg), og så om oversetternes skytshelgen, Hieronymus (som feires av norske oversettere, uansett tro og kirketilhørighet).
Jeg må innrømme at jeg ikke hadde hørt om
Legenda Aurea, til tross for at den var den mest leste boken i middelalderen etter Bibelen og kanskje er grunnen til at vi fortsatt minnes den hellige Lucias dødsdag også her i det protestantiske nord.
Da Jacobus, dominikanermunk og senere erkebiskop av Genova, ga ut sitt manuskript rundt 1260, ble det umiddelbart kopiert i stort antall og oversatt til en rekke språk. Med boktrykkerkunsten eksploderte utbredelsen. Jacobus' dramatiske fortellinger om hellige kvinner og menn fra Bibelen og martyrenes kamp for sin kristne tro ble trykket i flere utgaver enn Bibelen bare mellom 1470 og 1500.
Jacobus deler hagiografiene inn etter kirkeåret, og han dveler lenge ved de kirkelige høytidene. Longobardenes historie har også fått sin plass - inkludert en utlegning om Muhammad og islam. Utvalget i den norske utgaven omfatter omtrent halvparten av Jacobus' verk.
Lars Roar Langslet har skrevet et innledende og meget lærerikt essay. En bok alle katolikker burde ha!