tirsdag 29. april 2008

Katolikk - hvorfor og hvordan
De søkte de gamle stier, en klassiker innen norske konversjonsberetninger."Hvis alle konvertitter som er vendt tilbake til den katolske kirke skulde skildre sin vei til Rom, vilde det kanskje vise sig at neppe to har fulgt akkurat samme ruten."

Sigrid Undset i De søkte de gamle stier, Oslo 1936


De søkte de gamle stier var en antologi med konversjonsberetninger som vakt en viss oppsikt i samtiden fordi katolisismen var mer kontroversiell da enn nå, og ikke minst fordi to kjente navn i datidens norske offentlighet, Lars Eskeland og Sigrid Undset, var blant bidragsyterne.

Konversjonsberetninger er av naturlige årsaker en ikke særlig utbredt litterær sjanger, men de finnes, også i vår tid. Kjell Arild Pollestads Veien til Rom - hvordan jeg ble katolikk (1990) og Janne Haaland Matlarys Tyngdepunktet - hvorfor jeg ble katolikk (2002) kan nevnes.

Selv hadde jeg, i all beskjedenhet, tenkt å innlede denne bloggen med min egen konversjonsberetning (dog ikke i bokform!). Men den må skrives først, så jeg begynner på denne måten; med å si litt om andres.

Hvorfor en konversjonsberetning? Fordi det å bli katolikk er, eller i hvert fall bør være, en skjellsettende begivenhet i livet, en så gjennomgripende beslutning og erfaring at det preger hele ens liv. Og da er det ikke så rart at man kan føle trang til å sette ord på det.

En lesverdig beretning om protestanten fra Jæren som ad mange omveier føres fra "barnetro" og religiøs likegyldighet til den katolske kirke. Velskrevet og oppriktig.
Da jeg begynte på denne boken, avsluttet jeg etter få sider fordi jeg ikke orket mer av det jeg opplever som Matlarys selvforherligelse og selvsentrerthet. Omslaget er i så måte illustrerende. Men jeg er nok litt urettferdig mot henne nå, og det kan godt hende jeg tar boka fram igjen en gang, ja, egentlig fikk jeg lyst til det, nå da jeg bladde litt i den etter å ha tatt bilde av den.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Lest Literary Converts? Sigrid Undsets bøker Gymnadenia og Den brennende busk er vel også hennes konvertittromaner.
Blir spennende å lese din vei til Kirken:)

Jørn Roeim sa...

fransiska: Du er den første kommentatoren på denne bloggen! Gratulerer! Nei, jeg kjente ikke til "Literary Converts". Nå har jeg tatt en titt på den på amazon, og det varer vel ikke lenge før jeg har den i hylla. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på den.

IHa sa...

Hei! Flott at bloggen er igang.Ang. konversjonsberetninger, holder jeg på med "Tyngdepunktet" akurat nå, og jeg synes den er bra. Kjenner meg igjen i mye.Ellers må jeg fa anbefale "Rom sweet home" av Scott og Kimberly Hahn.Også en bra bok om å konvertere til DKK.

Jørn Roeim sa...

iha: Takk for kommentaren. Som du ser tok jeg selvkritikk ang. Matlary, så jeg skal vende tilbake til boken hennes.

IHa sa...

Bra du har tenkt å vende tilbake til den. Du får sleivspark på bloggen til P.Moi idag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...