fredag 27. november 2009

En åndelig opplevelse

Han var nemlig ikke fylt ni år da han hadde sin første åndelige opplevelse. Han står kanskje nede ved vika, og det lir og lakker mot vår, eller på neset vest for vika, og der er en haug og en frodig grønn tuve oppe på haugen, eller kanskje oppe i fjellet over innmarka, og bøen er helt gjemt i graset, og det er innunder slåtten.

Da er det som Guds åsyn åpner seg mot ham. Han føler guddommen åpenbare seg i naturen, i en klang hinsides ord og tanke, det er guddommens kraft som toner. Han vet ikke av før han selv er en skjelvende røst i denne allmektige herlighetsklangen. Det var som hans sjel ville løftes ut over kroppen, som pisket mjølk over kantene på en skål, som den var i ferd med å flyte sammen med et umåtelig hav av høyere liv, over ord, hinsides all fornemmelse, kroppen gjennomsyret av et slags skummende lys, over alt lys.

Sukkende kjente han hvor liten han selv var midt i denne uendelige herlighetsklang og stråleglans, hele hans bevissthet løste seg opp i gråtmild lengsel etter å bli ett med det høyeste og slippe å være seg selv lenger. Han lå lenge i sanden eller i graset og gråt, dypt og inderlig, en salig gråt, ansikt til ansikt med det uutsigelige. Gud, gud, gud, sa han og skalv av kjærlighet og ærbødighet, kysset jorda og grov fingrene ned i grassvorden. Han hadde en sterk følelse av velvære også etter at han begynte å komme til seg selv; han ble liggende, lå stille i ekstase og kjente det som det aldri mer kunne falle noen skygge over hans liv. All motgang var ingenting, ingenting gjorde noe mer, alt var godt. Han hadde opplevd det Ene. Hans far i himmelen hadde tatt ham opp til sitt hjerte, nord ved det ytterste hav.


Halldór Kiljan Laxness: Verdens lys. Oversatt av Wilhelm Kaurin.

Laxness konverterte i 1923 og tok mellomnavnet Kiljan etter den irske martyren St. Kilian.
Laxness mottok nobelprisen i litteratur i 1955. Sitt forhold til katolisismen har Laxness beskrevet i romanen Den store væver fra Kashmir, som ble utgitt i Norge i dansk oversettelse i 1975.

Se også DETTE tidligere innlegget.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...